More

Feyenoord Rotterdam

2 Min Read

Att se en hemmamatch i fotboll med Feyenoord Rotterdam när du är på besök kan vara en fantastisk upplevelse för den sportintresserade.

Feyenoord Rotterdam är namnet som bär en lång och framgångsrik historia inom nederländsk fotboll. Klubben har vunnit hjärtan runt om i landet med sin passionerade support och imponerande meritlista. Låt oss dyka in i historien och upptäcka vad som gör Feyenoord så speciell.

Född 1908 som Wilhelmina, bytte klubben namn flera gånger innan den slog sig till ro med namnet SC Feijenoord 1912. Det blev senare SC Feyenoord 1974 innan det kortades ner till bara Feyenoord 1978. Klubben bröt då sina band med amatörklubben SC Feyenoord. Sedan 1937 har Feyenoords hemmaplan varit Stadion Feijenoord, kärleksfullt kallad ”De Kuip” (badkaret), som är den näst största arenan i Nederländerna.

Feyenoord har varit en av de mest framgångsrika klubbarna i nederländsk fotboll, med hela 16 nederländska mästerskap, 13 KNVB-cupvinster och 4 Johan Cruyff Shields. Internationellt har klubben erövrat en Europacup, två UEFA-cupvinster och en Intercontinental Cup. Sedan 1921 har Feyenoord konstant befunnit sig bland de tio bästa klubbarna i det nederländska fotbollssystemet, fler gånger än någon annan klubb i landet, inklusive storheter som Ajax och PSV Eindhoven.

Feyenoord är känd som ”folkets klubb” med en omfattande nationell support. Klubbens mest framgångsrika period var på 1960- och 1970-talet, då spelare som Coen Moulijn, Willem van Hanegem och Ove Kindvall ledde klubben till sex ligatitlar, två europeiska titlar och en Intercontinental Cup. De blev därmed den första nederländska klubben i historien att vinna både Europacupen och Intercontinental Cup. Under 2000-talet bröt Feyenoord en 18-årig ligatorka 2017 och vann 2002 UEFA-cupen mot Borussia Dortmund på sin hemmaarena, vilket gör dem till det enda laget från Nederländerna som har vunnit en europeisk titel under detta århundrade.

Feyenoord har en långvarig rivalitet med sin ärkerival Ajax, en drabbning mellan två lag från de två största städerna i Nederländerna, som kallas ”De Klassieker” (Klassikern). Klubbens hymn är ”Hand in Hand”. Hemmaströjans färger är röd och vit, med svarta shorts och strumpor.

Sedan 2017 är Feyenoord en mångsidig idrottsklubb, inklusive Sportclub Feyenoord (amatorfotbollslaget), Feyenoord Basket, Feyenoord Futsal och Feyenoord Handboll. Med en rik historia och en passionerad supporterbas fortsätter Feyenoord att vara en av Nederländernas mest älskade och framgångsrika fotbollsklubbar.

Foto: Michielverbeek, CC BY-SA 4.0

V
R