More

En skog av kubformade hus (cube house)

2 Min Read

I Rotterdam finner du ett område med hus formade som kuber.

Cube House i Rotterdam är en arkitektonisk märkning som ligger i stadsdelen Blaak i Rotterdam, Nederländerna. Huset är designat av den nederländska arkitekten Piet Blom och uppfördes mellan 1972 och 1974.

Huset består av 40 kuber, som vinklar sig 45 grader bort från grunden och vilar på tre betongpilarer. Varje kub har en yta på 36 kvadratmeter och är inrett som ett minihus, med ett sovrum, vardagsrum, kök och badrum. De flesta kuberna är anslutna till en gemensam atriumgård, som ger tillgång till ljus och luft.

Bloms idé med huset var att skapa en boendeform som både var unik och social, där grannar kunde träffas och umgås i den gemensamma atriumgården. Han ville även visa att det går att bygga högt utan att det blir en monoton skyskrapa.

Huset har blivit ett välkänt landmärke i Rotterdam och har besökts av tusentals turister. Det har även blivit en symbol för den moderna arkitekturen i staden.

Även om Cube House är ett unikt och innovativt byggnadsverk, har det också mött sin del av kritik. Många har klagat på att kuberna är för trånga och att det kan vara svårt att få plats med stora möbler. Andra har också kritiserat den höga kostnaden för att hyra en kub, som kan vara svår att betala för vissa människor.

Trotts dessa utmaningar fortsätter Cube House att fascinera människor från hela världen med sin unika arkitektur och sitt sociala koncept. Det är en påminnelse om att arkitektur kan vara både konstnärligt och funktionsdugligt samtidigt.

Video på kubhusen i Rotterdam

R
M
Nästa artikel

Markthal Rotterdam