More

The Witte Huis (vita huset) i Rotterdam

1 Min Read

Witte Huis, eller ”Vita huset”, är en ikonisk skyskrapa belägen i Rotterdam, Nederländerna. Den stod färdig 1898 och var den första skyskrapan i Europa, som stod på en höjd av 50 meter (164 fot).

Byggnaden ritades av den holländska arkitekten J.J.P. Oud, och var tänkt att vara ett lyxigt hyreshus. Det fick namnet ”Vita huset” på grund av dess vita exteriör, som var gjord av keramiska plattor.

Witte Huis är ett utmärkt exempel på jugendstilen, med sina böjda linjer och ornament. Det är också ett tidigt exempel på användningen av armerad betong i byggandet, vilket var en ny och innovativ teknik på den tiden.

Trots att det var ett lyxigt hyreshus innehöll The Witte Huis även kontor, butiker och ett hotell. Det blev snabbt en populär samlingsplats i Rotterdam, och på översta våningen fanns till och med en restaurang med panoramautsikt över staden.

Under andra världskriget skadades byggnaden kraftigt av bombningar och måste byggas om. Den renoverades och återställdes till sitt ursprungliga utseende på 1980-talet och är nu ett skyddat nationellt monument.

Idag är The Witte Huis fortfarande en populär turistattraktion i Rotterdam och är ett bevis på stadens rika arkitektoniska historia. Det är också en påminnelse om stadens motståndskraft, efter att ha överlevt krig och byggt upp för att bli en älskad symbol för Rotterdam.

Video på The Witte Huis i Rotterdam

F
Tidigare artikel

Fartyget SS Rotterdam

K